DENiZTV Denizin ve Denizciliğin Televizyonu

| RSS|Künye|Arşiv&Arama| Sitenize Ekleyin|Editör&Yazar Girişi|Reklamveren Girişi | Sitede 255 kişi var..| 09/02/2012 10:31:59
Alo Kiyi Emniyet
DAKSAR

Limanların problemleri

"BÜYÜME İÇİN LİMANLARIN ÖNÜ AÇILMALI"

Liman,ticaret,yükleme,transit yük sorunu,bürokrasi,demiryolu

Limanın problemi ekonominin problemi diyen Türklim Başkanı Kaan Gürgenç “Limanları yeterli şartlara sahip hale getirmezsek ülke olarak büyüyemeyiz” dedi.

Haberin Eklendiği Tarih-Saat: 12 Temmuz 2010 Pazartesi 12:29

Liman,ticaret,yükleme,transit yük sorunu,bürokrasi,demiryolu

Limanların yetersiz olmasının yalnızca limancılık sektörü için değil ülke ekonomisi için de büyük kayıplara neden olacağının altını çizen Gürgenç, aynı şekilde bir limanın çok iyi olmasının da tek başına yeterli olamayacağını ve liman arka planındaki ulaşım bağlantılarının da yeterli olması gerektiğini söyledi.

“Demiryolu bağlantısı şart”

“Önümüzdeki dönemde ülkenin büyüyeceğinden bahsediyoruz. Limanları yeterli seviyeye getiremezsek bu büyümeyi gerçekleştiremeyiz” diyen Gürgenç, “ Birçok kişi bize şunu soruyor, ‘Siz limanlar olarak ne kadar istihdam yaratıyorsunuz? Ekonomiye ne kadar katkınız oluyor?’ Oysaki buradaki paylar limanların önemini tek başına anlatmak için yeterli değil.  Limanlar bizim dünyaya açılan giriş ve çıkış kapılarımız. Limanlarımızın yetersiz olması yalnızca limancılık sektörünü etkileyen bir şey değildir.  Önümüzdeki dönemde ülkenin büyüyeceğinden bahsediyoruz.  Limanları yeterli şartlara sahip hale getirmezsek, arka tarafta ne kadar iyi şeyler yaparsak yapalım,  bu büyümeyi yapamayız. Otomotiv sektörü buna çok iyi bir örnektir. Onlarca yatırımı Türkiye’ye çektik. Rakamlar yükseliyor. Bu fabrikalar yurtdışı ile rekabet edebiliyor. Ama siz ürününüzü istenilen yere göndermediğiniz andan itibaren arka tarafta yaptıklarınızın hiçbir anlamı yok. O yüzden Limalar ülke için gerçekten çok stratejik öneme sahip. Aslında limanı da sürecin bir parçası olarak görmek ve tek başına onu bir tarafa koymamak gerekiyor. Çünkü siz ne kadar iyi bir liman yaparsanız yapın o limanınızı ana arterlerle birleştiremiyorsanız, karayoluyla ya da demiryolu bağlantılarını sağlayamıyorsanız ticaretten verim almanız çok zor.  Güzel bir Ferrari’niz var. Otoparka çekmişsiniz, ama otopark ile yol arasında Ferrari’nin geçemeyeceği bir hendek var.  Arabanız var, çalışıyor ama arabayı yola çıkartamıyorsunuz. Bugün pek çok limanımızın yaşadığı problemlerden bir tanesi budur.   Bugün Ambarlı komplesi Türkiye’nin en modern en yüksek kapasiteye sahip olan limanı. Ama demiryolu bağlantısı yok. Çok büyük paralar harcamışsınız. Ferrari’yi aldığınız zaman o hendeği baştan kurtarmadığımızda işte böyle suratınıza ‘dan’ diye çarpıyor. Bu yalnızca Ambarlı’nın problemi de değil. Ülkemizde çok az sayıda limanın demiryolu bağlantısı var” şeklinde konuştu. 

“Bir yerine üç elleçleme yapıyoruz”

Limanlarda demiryolu bağlantılarının olmamasının birçok dezavantajı da beraberinde getirdiğini vurgulayan Gürgenç, bu dezavantajları şu şekilde anlatıyor: “ Limanda demiryolu bağlantısı olmadığı için, malınızı kamyona yüklüyorsunuz. En yakın istasyona götürüyorsunuz. Vagona yüklüyorsunuz. Vagonla bir yere geliyor. Oradan tekrar karayoluna biniyor ve son yerine geliyor. Bir elleçleme ile yapacağınız işi, üç elleçlemeye çıkartıyorsunuz. Ne bununla rekabet edebilirsiniz ne de bununla ben bu işi sıfır hata ile hasarsız yapabilirim diyebilirsiniz.  Çünkü mala her dokunduğunuzda bir hasar verme zedeleme riskiniz var.  O yüzden demiryolu taşımacılığı dediğiniz zamanda bizde kat etmemiz gereken çok yol var.  Bu konuda çok iyimser değilim. Çünkü makro planlarımız yok. Bir yere gidip önce orayı imara açıyoruz. Sonra buradan demiryolu geçecek diyoruz. Ancak demiryolunun kilometrelerce uzun olduğunu düşünürseniz istimlâk edilecek arazilerin sayısı binlerle ifade ediliyor. Davalar, şunlar, bunlar diye baktığımız zaman da süreç çok uzuyor.
Örneğin,  Gemlik’e Demiryolu’nun geleceği söyleniyor. Özlemle bekliyoruz ama hızlı gelebileceği konusunda çok iyimser değilim. İstimlâk edilecek arazilerin sayısı o kadar fazla ki... Oysa bir takım makro planlar olması gerekiyor. Ben buraya liman yapacağım. Üretim alanı olacak. Dolayısıyla bunların bağlantılarını sağlamam gerekiyor şeklinde olaya bakılması lazım.”

“Transit yüke konulan engel pahalıya mal oluyor”

Gümrük mevzuatının transit yük elleçlemeciliğine uygun olmamasının ülke ekonomisinde ciddi kayıplara neden olduğunu dile getiren Gürgenç, “Transit yük taşımacılığından büyük pay alan ülkelerin ve tesislerin çok daha modern çok daha verimli olduğunu görüyorsunuz” diye konuştu. Gürgenç konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Türklim olarak transit yük sorunu ile ilgili çalışmalarımız var. Transit yükün nasıl bir yük olduğunu ve avantajlarını her fırsatta bürokrasiye anlatmaya çalışıyoruz. Ülkenin birçok durak arasındaki bir ara durak konumunda olduğunu, bunun artıya çevrilebileceğini ve transit dediğimiz yükün bu ülkeye ait olmadığını, kısa bir süre bekleyip sonra diğer bir gemiye aktarılıp gittiğini anlatmaya çalışıyoruz. Ancak devlet kontrol edemediklerini hissettikleri zaman genellikle yasaklamayı tercih ediyor. Bunu gerekirse defalarca anlatmamız gerekiyor. Olaya sadece salt taransit yükten pay kapılmış bir takım aktiviteler diye bakmamak gerekiyor. Ben transit ticaretten pay kaptığım zaman benim sabit maliyetlerim daha fazla konteyner sayısına bölünecek. Olaya böyle bakmak gerekiyor. Sizin bir sabit maliyetleriniz bir de değişken maliyetleriniz var.  Değişkeni iş yaptıkça yapıyorsunuz. Sabitlerinizin bin TEU’ya bölünmesi başka bir şey, 10 bin TEU’ya bölünmesi başka bir şey.  Aslında siz transit yaptığınız zaman geriye dönüp bu taraftaki sizin ihracatçılarınızın rakamları sabitten aldığı pay azalıyor. Devlet,  içinde ne olduğunu bilmediği bir konteynerin getirilip oraya konulmasından çekiniyor. Oysaki,  orası gümrüklü bir alan, yani Türkiye değil. Denizin üzerinde bir yer. O konteyner orada durduğu sürece sana bir zarar vermez. A gemisi getiriyor B gemisi alıp götürüyor. Bunun içerisine karışmanın anlamı yok ki! Kalkıp adamlardan fatura istiyoruz. Adamlar diyor ki, ‘Benim seninle bir işim yok. Yani benim verdiğim line bunu senin limanına bırakmış. Ama sana niye vereyim ki, benim için ticari sır olan bir şeyi. Kimsin sen? Aradaki bir istasyon.’ Her şeyi kontrol etmek istediğinde ve her şeyi yasakladığın zaman bir süre sonra sıfır kötü olayla karşılaşırsınız ama muhtemelen ekonomik olarak da sıfır konumunda olursun. Mal hareketi su hareketi gibidir. Su boş bulduğu yerlerden gidecektir. Mal da böyledir.  Siz ülke olarak bunun önüne engel olmaya kalkarsanız etrafınızdan dolaşır. Malın beklemeye tahammülü yoktur. O malın yerinde olması gerekiyor. Sizin üzerinizden gitmesi daha ucuz olduğu halde zaman kazanmak için gerekirse pahalı yolu seçer.”

“Bürokrasi yoğurdu üfleyerek yiyor”

“Bu konuda ileriye doğru gittiğimizi kabul etmek gerekiyor. Bir şeyler yapmaya çalışılıyor ama hızımız yeterli değil. Dünyanın bu kadar hızlandığı bir dönemde bizim de benzer hızları yakalıyor olmamız lazım ki, rekabet gücünden uzaklaşmayalım”  diyen Gürgenç şöyle devam etti: “Fakat bürokrasiye laf ederken özeleştiri de yapmamız gerekiyor. Dernekler bugüne kadar ‘hep bana hep bana’ demişler. Ve özel sektör bulduğu her delikten de sıyrılmış.  Diğer tarafta da koyduğu kanunlarla talimatlarla yönetmeliklerle işleri düzenleyen insanlar birincisi işten uzaklar. İkincisi geçmişteki kötü deneyimlerden dolayı her seferinde yoğurdu üfleyerek yemişler. Bu ikisini bir araya getirdiğiniz zaman birbirlerini anlamaktan da uzaklar.  Dolayısıyla birisi diğerine diyor ki, ‘Çok bürokrasi var çok yavaşsınız.’ Öbürü de diyor ki, ‘Ben biraz kapıyı açtığım zaman tutamıyorum hiçbir şeyi.’  Bizim gerçekten olması gerekenlerin arkasında durmamız gerekiyor.  Onların da sektöre güvenip daha uygulamaya yönelik yönetmeliklerin talimatlarının çıkması için çaba sarf etmesi ve daha net olmaları gerekiyor. Bu da daha fazla iletişimle olacak. Birbirimizi  ne kadar anlarsak iyileşme süreci de o kadar hızlı olur.”

 

PersembeRotasi.Com

Bu Haber 1277 kez okundu.
Etiketler: Liman, ticaret, yükleme, transit yük sorunu, bürokrasi, demiryolu,
Haberi Paylaş : Google Google, Yahoo Yahoo, Facebook Facebook, Digg Digg, Del.icio.us Del.icio.us, Reddit Reddit
YORUMLAR     Henüz yorum girilmemiş. İlk yorumu siz yapın: Yorum Ekle
LİMANLAR Kategorisinden Diğer Başlıklar:
08-02-2012 -Petkim Limanını Maersk İşletecek!
07-02-2012 -Pire Limanı konteyner trafiğini katladı
06-02-2012 -'Petkim Limanı Alsancak'ı Geçecek'
29-01-2012 -"Cebelitarık" Limanı Müşteri Kaybetti
13-01-2012 -Kadeniz Limancıları Mersin'de Toplanıyor
12-01-2012 -'Samsunport Limanı Daha Da Gelişecek"
11-01-2012 -Ayvalık Limanı 2011 Hedefini Tutturdu
11-01-2012 -Bartın Limanı'na İlk Konteyner Gemisi
11-01-2012 -Mersin Limanı'nın Yeni Gantry Kreynleri Geldi
10-01-2012 -Nemport Limanı 260 bin TEU elleçledi
02-01-2012 -Akdeniz Limanları Avantajlı Hale Geliyor
30-12-2011 -İhracatı Arttırmak İçin Yeni Limanlar
16-12-2011 -Rize Limanı’na 500 konteynerlik gemi geldi
14-12-2011 -"İşgal Et" Hareketi Limanlara Yöneldi
09-12-2011 -Alport Limanının önemi artıyor
08-12-2011 -Konteyner yüklü tır denize düştü
08-12-2011 -3 milyon yolcu kapasiteli liman yapılacak
28-11-2011 -Haydarpaşa Limanı Projeden Çıkarıldı
26-11-2011 -İhracatçı limandaki malını görüntülü takip edecek
23-11-2011 -"USS Ramage" gemisi Marmaris'te
23-11-2011 -Karasu Limanı İhaleye Çıkıyor...
21-11-2011 -Türk Şirketlerini Çekmek İstiyor...
15-11-2011 -Alanya'ya İsrail Yerine Avrupa Damgası
07-11-2011 -'İran Mal getirsin, limanda kalmaz'
05-11-2011 -"Türkiye dev konteyner gemilerine hazır olsun"
03-11-2011 -İzmir Limanı ikiye bölünüp özelleştiriliyor
25-10-2011 -80 Yıllık Yelkenli Marmaris'e Gelecek
17-10-2011 -Global, Avrupa'nın Kaptan Köşkünde
14-10-2011 -Yılbaşından Bu Yana 649 Tekne Geldi
14-10-2011 -Giresun Limanı Eylül Ayı İşlem Hacmi

DenizTV™ © 2008-2011 LOJİTÜRK™ LTD. Bütün hakları saklıdır.

DenizTV™ ismi ve "Denizin ve Denizciliğin Televizyonu" sloganı LOJİTÜRK™'ün tescilli markasıdır. İzinsiz kullanımlar yasal takibatı gerektirir.

Tescil Sınıfı:38 - T.C. Tescil No:2008/62847

Gurur Madalyası™ Lojitürk'ün tescilli markasıdır.

Sitede yayınlanan yazı haber ve yorumlardan yazarları sorumludur. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir. Sitemizde yayınlanan diğer haberler ise, kaynak gösterilmek ve sitemizin ilgili sayfasına link verilmek koşuluyla yeniden yayınlanabilir.

İletişim: editor@deniztv.com Reklam: reklam@deniztv.com WebMaster: webmaster@deniztv.com