DENiZTV Denizin ve Denizciliğin Televizyonu

| RSS|Künye|Arşiv&Arama| Sitenize Ekleyin|Editör&Yazar Girişi|Reklamveren Girişi | Sitede 186 kişi var..| 05/02/2012 19:18:44
Alo Kiyi Emniyet
DAKSAR

Koster Dopingi

EREĞLİ KOSTER DOPİNGİ İSTİYOR

Zonguldak, Ereğli, koster, DTO, Batı Karadeniz, İrfan Erdem, tersane, liman

Küresel krizde tersanecilikte dünya genelinde 5 sıra gerileyen, 7 bin 500 civarındaki çalışan sayısı 600′lere kadar düşen Karadeniz Ereğli, 2012 yılına kadar krizden çıkmak için

Haberin Eklendiği Tarih-Saat: 06 Ağustos 2010 Cuma 09:56

Zonguldak, Ereğli, koster, DTO, Batı Karadeniz, İrfan Erdem, tersane, liman

5 sıra gerileyen Ereğli koster dopingi istiyor
 
Küresel krizde tersanecilikte dünya genelinde 5 sıra gerileyen, 7 bin 500 civarındaki çalışan sayısı 600′lere kadar düşen Karadeniz Ereğli, 2012 yılına kadar krizden çıkmak için devletin koster filosunu yenilemesini istiyor.

Geçmişte Almanya, Japonya, Çin ve Kore gibi ülkelerde hükümetlerin tersanelere siparişler vererek krizden çıkışlarına yardımcı olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, istihdamın böyle bir müdahaleyle geri döneceğini belirtti.

Parlak bir çıkış yakaladığı tersane sektöründe bir dönem 7 bin 500 kişiye istihdam yaratan Karadeniz Ereğli, küresel krizin yaralarını sarabilmek için devletten koster dopingi istiyor. 2008′de gemi inşa sektöründe dünya genelinde 4′üncü sıraya yerleşen ilçenin  kriz sonrası 5 sıra birden gerilediğini, çalışan sayısının 600′lere kadar düştüğünü belirten sektör temsilcileri, devletin koster filosunu yenilemesi durumunda Karadeniz Ereğli’nin krizden 2012 yılında çıkabileceğini ifade etti. Devletin tersanelere uzak durmasını eleştiren iş çevreleri, ilçede iç barışın yeni istihdam yaratılarak sağlanacağını vurguladı.

Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Erdem, ilçede 2005′te üretime geçen tersanelerin 2008 yılına kadar büyüdüğünü belirterek, “İŞKUR rakamlarına göre bu sürede tersanelerde çalışan işçi sayısı 7 bin 500′ü buldu. 2008′de gemi inşa sektöründe dünya genelinde 4′üncü sıraya yerleşmiş, marka olmuştuk. Bugün ise 9′uncu sıradayız. 2009′da yaşanan global kriz, bölgeyi olumsuz etkiledi. Bugün 600′lere düşen tersane çalışanı sayısının yılbaşından itibaren daha da azalacağını tahmin ediyorum. Tersanelerin kurulmasıyla birlikte İŞKUR destekli kurs verilen 2 bin 200 kişi ne yazık ki artık ilçe dışında. Çünkü bölgede iş yok. İlçe ekonomisi çeliğe dayalı. Çelik sektörünün çökmesiyle her şey çöktü. İlçede siyasi barışın sağlanamaması durumunda ekonomik başarının yakalanamayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Karadeniz Ereğli’de kurulu tersanelerin, hükümet desteği ile kurtulabileceğini savunan Erdem, “Tersaneler büyük yatırım isteyen, geri dönüşümü uzun yıllara bağlı yerler. Gelişen teknolojiyi takip etme zorunlulukları var. Bölgemizdeki tersanelerin kenarda birikmiş ekonomik güçleri de yok. Kriz çıkınca çıplak kaldılar. Elbette öz eleştiri de yapılmalı. Çünkü, 2005′de, ‘siparişlerimiz 2015′e kadar dolu, altın çağımızı yaşıyoruz’ dediler. Ekonomide büyük konuşulmaz. Dünyada bunun örnekleri var. Bugün ülke genelinde kızakta gemi olan 5 tersane var. Onlar da çoğunlukla askeri gemi yapıyor. Diğerleri boş durumda” şeklinde konuştu.

Devlet tersanelere uzak duruyor

Tersaneleri işsiz durumdan çıkarmak gerektiğini, geçmiş yıllarda Almanya’nın yaşanan krizden etkilenen tersaneleri kurtarmak için askeri tanklarının yenilenmesini buralara yönlendirdiğini kaydeden Erdem şunları söyledi, “Bu sayede krizi aştılar. Japonya, Çin ve Kore’de hükümetler, tersanelere gemi sipariş ettiler. Yapılan gemileri ya sattılar, ya da çalıştırdılar. Satarken küçük rakamlarda zarar ediyor gibi olsa da, sağlanan istihdamın geri dönüşü ile zarar etmedikleri ortaya çıktı. Hükümetimiz ise tersanelere uzak duruyor. Gerekçe olarak da gemi sektörünün ekonomideki payının düşük olmasını gösteriyor. Hükümetin tersanelere sahip çıkması gerekir. Devlet, koster filosunu yenilerse, sektördeki kriz 2012′de aşılabilir.” 

Bölgenin limana ihtiyacı var

Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası  Başkanı Mehmet Genç ise, Karadeniz Ereğli Deniz Ticaret Odası ile birlikte TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete’ye ilçedeki ekonomik konularla ilgili rapor sunduklarını belirterek, “Ne yazık ki Ankara ERDEMİR ve ilçenin ticari yapısını çok iyi bilmiyor. Ereğli’yi Zonguldak ile bir tutuyorlar. Hazırladığımız rapor, ERDEMİR’in Ordu Yardımlaşma Kurumu’na satılması noktasından yola çıkarak, ilçede üniversite kurulması gibi konuları içeriyor. İlçede OSB’nin gelişmesi ve yatırımların artması için bölgenin limana ihtiyacı var. Bu konuda Alaplı’da kurulma çalışmaları süren liman projesini destekliyoruz. Ancak, Ereğli Deniz Ticaret Odası ile kurduğumuz komisyon vasıtasıyla, acil çözüm için Ereğli bölgesinde küçük de olsa liman yeri arayışımız sürüyor” diye konuştu.

 

Sabiha Toprak / Perşembe Rotası

Bu Haber 2316 kez okundu.
Etiketler: Zonguldak, Ereğli, koster, DTO, Batı Karadeniz, İrfan Erdem, tersane, liman,
Haberi Paylaş : Google Google, Yahoo Yahoo, Facebook Facebook, Digg Digg, Del.icio.us Del.icio.us, Reddit Reddit
YORUMLAR     Henüz yorum girilmemiş. İlk yorumu siz yapın: Yorum Ekle
GEMİ İNŞA Kategorisinden Diğer Başlıklar:
05-02-2012 -Yat üreticilerinin yüzü gülmeye başladı
05-02-2012 -Bu dökmeci %14 az yakıt tüketiyor
28-01-2012 -Belgesiz İhracat Kredilerinde Süre Uzadı
26-01-2012 -'Necdet Ali YILDIRIM' Denize İndirildi
12-01-2012 -Güney Kore, Gemi siparişlerinde Çin’i geçti
10-01-2012 -GRAND CANYON törenle denize indirildi
09-01-2012 -CUMMINS'ten 4000 HP'lik Yeni Ana Makine
07-01-2012 -Gemi Saçı Fiyatlarında Anlaşmazlık
23-12-2011 -Cumhurbaşkanı Gül, GİSBİR heyetini kabul etti
20-12-2011 -Balonla Karaya Çekme Paylaşılamıyor
16-12-2011 -AB gemi inşada devlet desteğini artıracak
15-12-2011 -Ustaoğlu Tersanesinden bir ilk
14-12-2011 -Sektörden Kocaoğlu'na 'Ertele!' Ziyareti
13-12-2011 -Krizdeki tersanelere teşvik sinyali
13-12-2011 -Çin’de gemi sacı fiyatları geriledi
13-12-2011 -ThyssenKrupp sivil gemi inşa birimini satıyor
10-12-2011 -Gemi inşasına teşvik yolda
09-12-2011 -GİSBİR, petrol platformu işine talip
05-12-2011 -Türk Gemi İnşa Sanayisi İrdeleniyor
01-12-2011 -Özata Tersanesi yaptı, teslim etti
01-12-2011 -Türk Gemilerine Avrupalı armatörden övgü
24-11-2011 -LNG ile çalışan Viking Prince suya indi
24-11-2011 -Dizel Ana Makine LNG'ye dönüştürüldü
21-11-2011 -310 Milyon Dolara 2 Gemi Siparişi Aldı
16-11-2011 -Türkiyeden Sipariş Tersaneyi Kurtardı
15-11-2011 -Gemi inşada alınan siparişler düştü
08-11-2011 -Hyundai, Geden'in İlk Gemisini İndirdi
30-10-2011 -"Hatice Akar" tamir için Kıbrısta
28-10-2011 -Selay Sürpriz Projeler Peşinde
25-10-2011 -Gemi İnşaatı ve Denizcilik Sempozyumu başladı

DenizTV™ © 2008-2011 LOJİTÜRK™ LTD. Bütün hakları saklıdır.

DenizTV™ ismi ve "Denizin ve Denizciliğin Televizyonu" sloganı LOJİTÜRK™'ün tescilli markasıdır. İzinsiz kullanımlar yasal takibatı gerektirir.

Tescil Sınıfı:38 - T.C. Tescil No:2008/62847

Gurur Madalyası™ Lojitürk'ün tescilli markasıdır.

Sitede yayınlanan yazı haber ve yorumlardan yazarları sorumludur. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir. Sitemizde yayınlanan diğer haberler ise, kaynak gösterilmek ve sitemizin ilgili sayfasına link verilmek koşuluyla yeniden yayınlanabilir.

İletişim: editor@deniztv.com Reklam: reklam@deniztv.com WebMaster: webmaster@deniztv.com