-0.4 C
New York kenti

Türkiye Uçak Gemisi – 2021 de sulara iniyor – haberi izle

Published:

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Sedef Gemi İnşaatı Sanayii A.Ş. yetkilileri arasında Türkiye’nin ilk milli amfibik çıkarma gemisi olarak TSK’nın envanterine kaydolacak Havuzlu Çıkarma Gemisi’nin (LPD) yapımına dair sözleşme dün imzalandı. TÜYAP’ta düzenlenen imza törenine Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk Deniz Kuvvetleri’nden Tuğamiral Oğuz Karaman, Sedef Gemi İnşaatı Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Kalkavan, Sedef Gemi İnşaatı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Kalkavan ve çok sayıda davetli katıldı.

BİN 200 PERSONEL GÖREV ALACAK

Sedef Denizcilik tarafından yapım çalışmaları Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde yürütülen LPD, tam yüklü deplasmanda 27,436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda inşa edilecek. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı doğrultusunda yurtiçinde inşa edilecek LPD, bin 200 personel ile birlikte helikopterleri, dikine iniş kalkış yapabilen uçakları, insansız hava araçlarını, tanklar ve farklı tipte araçları, ana üs desteği olmadan kriz bölgelerine taşıyabilecek ve havuzundaki çıkarma araçları ile operasyonlara katılabilecek.

Sözleşmenin imzaları SSM Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ve SEDEF Gemi şirketi yöneticileri tarafından atıldı. İmza töreninin sonunda geminin maketi SEDEF Gemi şirketi yöneticileri tarafından Prof. Dr. İsmail Demir’e hediye edildi.

2021’DE DONANMAYA KATILACAK
Yurt içinde üretilecek gemi; Ege, Karadeniz ve Akdeniz’in yanısıra gerektiğinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu’nda da görev yapabilecek. Sözleşme hakkında bilgi veren SSM Deniz Araçları Daire Başkanı Müjdat Uludağ, geminin 2021 yılında donanmaya teslim edilmesini hedeflediklerini söyledi.

TAM TEŞEKKÜLLÜ HASTANESİ DE VAR

Geminin teknik donanımıyla ilgili bilgiler de paylaşan Uludağ, LPD’nin helikopterlerin emniyetle iniş-kalkışına uygun büyüklükte 6 tane piste sahip olacağını belirtti. Uludağ, geminin 34 yataklı tam teşekküllü bir hastaneyi de bünyesinde barındıracağını ifade ederek, “Ameliyathane, röntgen cihazları, dış tedavi üniteleri ile yoğun bakım ve enfeksiyon odaları dahil 34 yatak kapasiteli bir hastaneye sahip olacak gemimiz, insani yardım operasyonlarında da görev yapabilecek” diye konuştu.

MİLLİ FİRMALARIN GÜÇ BİRLİĞİYLE

Geminin tasarım desteğini İspanyol Navantia firmasının vereceğini bildiren Uludağ, şunları kaydetti: “Aselsan-Havelsan iş ortaklığı tarafından STAMP VE STOP Silah Sistemleri Savaş Yönetim Sistemi Entegrasyon ve İşletim Yazılımı Genesis-Advent, Radar Elektronik Taarruz ve Karşı Tedbirleri sistemlerini içeren Elektronik Harp Suiti, Kızıl Ötesi İz Takip Sistemi, Elektro Optik Dayrektör, Torpido Karşı Aldatma gibi Sistemi gibi sistemler de milli olarak geliştirilecek.”

DENİZDE 50 GÜN SEYİR

Lojistik destek almadan 50 gün denizde görev yapabilecek gemi, 20,5 knot seyir hızına sahip olacak. Geminin TSK envanterine girmesi için 6 yıllık bir takvim belirlendiği öğrenildi.

LPD GEMİSİ NEDİR?

İngilizce adı Landing Platform Docks ya da LPD, amfibik (yüzergezer) askeri gemi sınıfına girerler. Bu tip gemiler görev ve harp durumlarında malzeme yükleme/boşaltma, taşıma sağladıkları gibi uçan askeri araçların konma ve konaklaması için tasarlanmıştır. Yüksek savaş yetenekleri ile donatılmış bu gemiler, çok az sayıda ülke donanması için hizmet vermektedir.

Related articles

Recent articles

spot_img